Nici Harmonic

3.27.2013

解構我的失敗歷程

是咁的, 話說我上個月輸了給一位菲律賓的製作佬. 今日我就同大家分享一下我既失敗歷程! (今日特意用口語寫作,以免個菲律賓佬用 GOOGLE TRANSLATE 知我講緊乜)


如果大家有追撃開我既野, 一定知道我上年曾經送了一頂膠帽比一個菲律賓的 FASHION STYLISH - ANDRE JUDD. 他在LOOKBOOK 發佈了照片之後帶來了不錯的回響. 而我的名字在 LOOKBOOK 上也得到更多人的認識.


其實ANDRE 頭上既帽只係我第一頂以膠片為主題的帽子. 送出之後我當然加以改良地製作了其他較誇張的設計. 我一直以為自己在膠片運用方便處於領先既地位. 今年年頭更自誇已經發展到把膠片運用在別的材料上大玩 MAX & MATCH 呢D咁鬼有型既諗法.


誰不知就在上個月突然在LOOKBOOK看到ANDRE 無聲無色地戴著別人製作的帽子. 看到的第一刻我已經震撼到說不出話了. 如果佢識講廣東話, 佢應該係講緊: "超! 學人玩膠片! 呢D先叫帽呀傻仔!". 而就算佢真係兜口兜面咁對住我講. 我都只可以默默認同. 一句講哂! 嬴你十條街! 尾燈都見唔倒果隻!


因為呢頂帽仔絕對唔係單靠堆砌或創意就可以輕易完成的作品. 整個設計和結構都經過細心部署. 就好簡單你睇帽子基本上沒有接駁口或鏍絲就知道他的作品有多精密了! 所以我才會不眠不休地去嘗試超越自己. 係呀!自己炸. 我唔覺得我既新作係嬴返或者打個和. 但至少我知道自己有能力推自己到一個更高的層次. 起碼有資格繼續在這個方面努力發展. 加油吧~

沒有留言:

發佈留言